Skip to main content

Wanneer de Samenwerkingsregeling Besmeurde Vogels wordt afgeroepen, zal een Tijdelijk Opvangcentrum voor Vogels (TOV) worden neergezet. In de TOV worden alle met olie besmeurde vogels tijdelijk gehuisvest en behandeld. Maar zeevogels zijn gewend op zee te verblijven en hebben kwetsbare poten en moeten daarom in een opvang gehuisvest worden op zachte ondergronden. Deze vogels worden doorgaans bij de opvangcentra op zogenaamde netbodemhokken geplaatst. Deze netbodemhokken, de naam zegt het al, hebben een bodem van netten. Voor een TOV zijn grote aantallen van deze hokken nodig, ook al kunnen sommige soorten zeevogels met meerdere tijdelijk in één hok gehouden worden.

Claude Velter, internationaal oiled wildlife expert van de eerste generatie, heeft een nieuw ontwerp voor deze hokken gemaakt, lichtgewicht, inklapbaar en ergonomisch. Bij VOC Oostende zijn een aantal prototypes van het ontwerp gedurende een jaar getest, waarin ze waren blootgesteld aan de dagelijkse werking van de opvang. Het ontwerp werd daarna nog op details wat aangepast en producenten zijn gevonden voor de bakken die deels van gerecycleerde PolyPropyleen (PP) gemaakt zijn. De netten zijn knooploos, waardoor ze gemakkelijk over de bodem kunnen worden gespannen en alle onderdelen zijn los van elkaar op te slaan. Rijkswaterstaat heeft 200 netbodemhokken aangekocht voor een TOV. De hokken kwamen eind februari aan in Pernis en zijn daar opgeslagen.