Skip to main content

Op het strand van Westkapelle vond op 9 november een grote veld oefening plaats met olievogels. De oefening is onderdeel van het oefenprogramma van Rijkswaterstaat en was georganiseerd door Sea Alarm in samenwerking met SON-Respons.

De oefening had als doel om nog beter in kaart te brengen wat er zoal komt kijken bij het vangen van honderden olievogels wanneer ze gedurende een lange periode aanspoelen ten gevolge van een olieramp op zee.

Centraal stond het verkennen van een Kust Verzamel Punt als uitvalsbasis voor mensen en materieel. Het Kust Verzamel Punt bestond uit drie units: een operationele unit, een materiaal unit en een stabilisatie unit waar de vogels eerste hulp ontvangen.

Er werden meerdere vangteams ingezet die op verschillende locaties tegelijk aan het werk waren. De vangactiviteiten op het strand werden gedemonstreerd door getrainde mensen van SON-Respons opvangcentra, De Mikke, Vogelklas Karel Schot en Vogelopvang de Wulp. Het vangen van vogels op een dijklichaam, werd uitgevoerd door mensen van  Reddings Team Zeedieren.

Natuurlijk werd er niet met echte vogels geoefend, maar werd gebruikt gemaakt van dummies. De gemotoriseerde eend  ROBO Duck stal als altijd de show zoals in het NOS Jeugdjournaal prachtig te zien is.