Skip to main content

Sjon Huisman, een mens om van te houden.

Sjon was onceremonieel en recht door zee. Onverbloemd liet hij je weten hoe de zaken ervoor stonden. Je wist precies wat je aan hem had. Als hem iets niet beviel, stelde hij paal en perk. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar wel krachtig. Hij was een kerel, een mens om van te houden.

Door zijn oprechtheid had hij ook iets puurs en kwetsbaars. Over onderwerpen als leven en dood, geloof of zijn gezondheid, sprak hij openhartig, zonder taboe. Dat maakte dat je dichtbij hem kwam op zulke momenten, een mens om van te houden.

Als senior nautisch adviseur bij Rijkswaterstaat Zee en Delta begreep hij als geen ander welke gevolgen een oliecalamiteit op zee voor vogels kon hebben en binnen Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft hij zich sterk gemaakt om het onderwerp op de kaart te zetten. Zijn onaflaatbare inspanningen hebben geresulteerd in een uniek Paraatheid- en Respons Programma 2017-2022. Daarmee heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd aan het voorkomen van onnodig lijden van vogels ten gevolge van een olieramp op de Noordzee.

Sjon was onze man bij Rijkswaterstaat. Naar ons toe, ‘Vrienden in het dossier wildlife en wat er bij komt kijken’ was hij open, betrokken en altijd geïnteresseerd. Het is fijn dat hij getuige heeft mogen zijn van de responsoperatie naar aanleiding van het Bow Jubail incident juni 2018 aan de Maeslantkering. Hij heeft daar, ondanks zijn afnemende gezondheid, op belangrijke momenten bijgedragen aan het operationeel functioneren van het Tijdelijk Opvangcentrum voor Vogels en mogen meemaken dat er meer dan 500 zwanen zijn gered. Hij sprak daar zijn lof over uit, maar andersom zijn wij hem dankbaarheid verschuldigd voor zijn vertrouwen, expertise en baanbrekend werk.

Sjon Huisman was een mooi mens, een mens om van te houden.

Dag lieve Sjon, we zullen je enorm missen.