Skip to main content

Alle zwanen die in het Tijdelijk Opvangcentrum zijn gerevalideerd worden officieel geringd door ringers. De ringers  zijn verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie ofwel het NIOO. Het NIOO is één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het ringnummer van elke zwaan wordt genoteerd met de specifieke gegevens van die zwaan, zoals geslacht, leeftijd en een aantal fysieke kenmerken en natuurlijk dat de zwaan met olie besmeurd is geraakt in 2018 Rotterdam en vervolgens gerevalideerd. Wanneer het zover is wordt ook het tijdstip en de locatie van vrijlaten genoteerd. Al deze gegevens worden opgenomen in een centrale database. Wanneer een zwaan met ring door vogelspotters wordt waargenomen nadat zij is losgelaten op een bepaald tijdstip en bepaalde locatie, kan zij aan de hand van het ringnummer worden geïdentificeerd en kan de terugmelding bijdragen aan de historie van de specifieke zwaan.